Årets första julgodistillverkning har gått av stapeln. Eftersom min motivation vad gäller matlagning och bakning är som bortblåst fick det bli enklast möjliga. Hittade det här receptet i en av mammas tidningar förra året. Familjens favoritrutor kallades rutorna där. Och visst var de goda, men jag hade gärna sett att de smakat lite mer, så ett tips är att smaksätta dem med nåt du gillar, t.ex. lite vaniljsocker, vit choklad eller nån essens.
Ps. Misströsta inte när ni ser hur kletig massan blir och tänker att ni aldrig nånsin kommer få ren kastrullen. Det lossnar hur lätt som helst med varmt vatten och lite diskmedel!
Krispiga risrutor, ca 30 st
50 g smör
250 g marshmallows
5-6 dl rispuffar (Rice Krispies)
Garnering100 g mörk choklad
Smält smöret i en kastrull. Häll ner marshmallows och smält långsamt på svag värme. Rör om. Ta av från värmen, tillsätt rispuffar och blanda väl. Häll ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och pressa ut massan tills den är ca 2 cm tjock. Ställ svalt att stelna. Skär sen i rutor, ca 2 x 2 cm, med en vass kniv. Smält chokladen och ringla över rutorna.
Rutorna håller i minst en vecka om de förvaras svalt.