När Johan kom hem från Afrika hade jag egentligen tänkt bjuda på det här till middag. Nu blev det ju inte så, utan i stället slängde vi ihop ett gäng laxrullar som från början var tänkt skulle utgöra förrätt, men som mättade tillräckligt bra för att fungera som huvudrätt. Den här laxrätten fick vänta till på söndag. Värd att vänta på...
Citron- och smörbakad lax med avokado- och basilikasås, 2 portioner
2 laxfiléer
1 citron
smör
salt, citronpeppar
Avokado- och basilikasås
1 kruka färsk basilika
1 mogen avokado
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl turkisk yoghurt
salt, peppar
Börja med såsen. Mixa alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen. Sätt ugnen på 150°C. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med salt och citronpeppar. Hyvla över lite smör och lägg på en citronskiva. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter tills laxen är färdig.
Servera med såsen och förslagsvis ugnsrostade grönsaker.