Den här krämiga pastarätten förknippar jag med min bästa vän Karin. Det var flera år sen hon bjöd mig på den första gången, och den har liksom fastnat. Karin har i sin tur fått den från nån som heter Lisbeth, men för mig kommer den alltid va just
Karins pastasallad. I originalreceptet ska det va spaghetti men jag hade pasta över från tidigare middagar som jag använde i stället. Rörde även ner lite chilisås i såsen och sen smulade jag över fetaost också för att göra det extra gott. Det är inga exakta mängder majonnäs och ketchup utan man får smaka sig fram helt enkelt, beroende på hur tjock sås man vill ha och hur mycket ketchup man vill att det ska smaka. Hur som helst är det en perfekt pastasallad en varm sommardag! Ja, alla andra dagar också faktiskt.
Karins pastasallad, 4 portioner
4 portioner pasta (helst spaghetti)
2 pkt bacon
1 ask körsbärstomater
½ purjolök
ca 150 g fetaost
Sås
2 dl crème fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
ca ½ dl majonnäs
ca 1 dl ketchup
ev. chilisås
svartpeppar
ev. örtsalt
Koka pastan. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Grovhacka tomaterna och strimla purjolöken. Blanda ihop crème fraiche, matlagningsgrädde, ketchup och majonnäs till en sås. Ha ev. i chilisås för lite mer sting. Smaka av med nymalen svartpeppar och örtsalt. Blanda pasta och bacon med hälften av såsen.
Rör ner purjolök och tomater och resten av såsen vid servering. Smula över fetaosten och dra några varv med pepparkvarnen.