Häromdan, när fikasuget satte in, rotade jag och mamma fram massor av gamla veckotidningar i jakt på ett gott recept med ingredienser som fanns hemma. Vi fastnade för de här marängrutorna, men eftersom vi bara hade fem ägg gjorde vi halv sats, och ersatte citronskalet med lite citronsaft. Hade bara ½ dl grädde också så jag vispade den, blandade ner crème fraiche och socker och vispade lite till. Passade alldeles utmärkt med en lite syrligare smak till den söta kakan. Toppade med färska bär också, alltid lika gott. Senare på kvällen tog Andreas sin första smakbit.
"Men syrran, dom här är ju jättegoda! Dom... smälter i munnen!" sa han och sprang till kylen för att hämta fler. Strykande åtgång, minst sagt.
Mumsiga marängrutor, 25-30 st
200 g smör el. margarin
1 dl strösocker
6 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 dl mjölk
Maräng6 äggvitor
2½ dl strösocker
Sätt ugnen på 150°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under kraftig omrörning. Blanda mjölet med bakpulver och citronskal. Rör ner blandningen i äggsmeten och rör sist i mjölken. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Spritsa eller klicka ut marängen över kaksmeten. Grädda på nedersta falsen i 30-40 minuter. Vakta noga, marängen ska bara få lite färg. Skär sedan kakan i rutor med vass kniv.
Servera med vispad grädde (och/eller crème fraiche + socker) och färska bär.