Idag tog jag mig tid att göra köttfärspiroger till middag. Receptet på degen hittade jag
här. Tyckte att det lät så spännande med kikärter att jag var tvungen att testa, och det blev en riktig dunderhit. Fyllningen experimenterade jag hejvilt med, hade i lite på måfå sådär, och det blev förvånansvärt gott. Mamma sken upp som en sol när hon fick smaka. Bilden gör förresten inte pirogerna någon som helst rättvisa, men jag kan lova att de smakade himmelskt. Degen blev sådär härligt frasig och fyllningen gav en annorlunda twist som verkligen funkade. Längtar redan till middagen i morgon, vilket blir de piroger som blev över från idag.
Köttfärspiroger, ca 10 st
Deg250 g kokta kikärter (125 g okokta)
¼ pkt jäst
1 dl vatten
1 msk olja
1 krm salt
3,5 dl dinkelmjöl
Fyllning500 g köttfärs
1 lök
1 hackad vitlöksklyfta
1½ dl chilisås
3 msk tomatpuré
150 g vitkål
1 riven morot
1 msk soja
1½ dl lätt crème fraiche
timjan
oregano
pepparmix
curry
salt
paprikapulver
ev. en skvätt matlagningsgrädde
1. Mixa eller mal kikärterna.
2. Lös upp jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt olja, salt, mjöl och kikärtsmoset. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
3. Gör fyllningen. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen. Fräs färs, lök, vitkål och morot tills färsen fått färg. Tillsätt resterande ingredienser och låt puttra tills allt mjuknat.
4. Dela degen i 10 delar. Kavla ut till runda kakor. Fyll dem, vik ihop och nyp till ordentligt i kanterna.
5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 15 minuter. Värm ugnen till 225ºC.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö salt över.
7. Grädda i mitten av ugnen, 10-15 minuter.