Kvällen till ära - Andreas sista kväll - har jag gjort texmexgratäng, en av hans favoriträtter. Vi brukar alltid dubbla köttfärsmängden (ca 1 kg), kryddorna, vitlöken och crème fraiche-täcket. Då räcker det till fyra hungriga personer och så blir det en del över till nästa dag.
Texmexgratäng, ca 4 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 röd paprika i småbitar
1 burk krossade tomater
1 påse tacomix kryddblandning
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl lätt crème fraiche
1 ask philadelphiaost (200 g)
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Fräs köttfärs, paprika och lök. Tillsätt kryddblandningen och rör om. Häll i de krossade tomaterna, pressa i vitlöken och låt det puttra lite. Rör under tiden ihop philadelphiaosten med crème fraichen. Häll köttfärsblandningen i en ugnsfast form och bred ut crème fraiche-röran ovanpå. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills det puttrar, ca 20 min.
Servera med en sallad, tacosås, extra crème fraiche och så nachos förstås. Guacamole är också gott till.
Et voilà!