Jag bakade tårta till vårt knytkalas igår. Mamma berättade att mormor brukade göra den här förr. Jag saknar dig. Önskar att jag kunde få vara liten igen och sitta i ditt knä, lyssna till dina berättelser och sånger och stryka med fingret längs din rynkiga lena mormorshud. Jag har glömt vad det var du brukade sjunga, och på nåt sätt känns det som ett svek. Men jag har inte glömt dig, finaste mormor. Den här tårtan var till dig.
PinocchiotårtaBotten:100 g smör (rumstempererat)
1½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängen:
5 äggvitor
2½ dl strösocker
ev. 4 dl rice krispies el. 1 dl flagad mandel
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Bred ut på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum. Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare. (Rör försiktigt ner rice krispies i marängsmeten). Bred ut smeten ovanpå bottensmeten (och strö över flagad mandel) och grädda i nedre delen av ugnen på 150°C i ca 40 minuter. Låt svalna. Skär tårtan mitt itu, och ha på valfri fyllning (jag hade jordgubbar och vispad grädde) på ena halvan. Lägg på den andra halvan och ha på ännu ett lager fyllning. Servera och njut!