Receptet på den här goda laxröran hittade jag i en av morgontidningarna på jobbet. Eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma fick jag ta vad som fanns, vilket hör till vanligheterna eftersom jag sällan följer recept. Använde purjolök i stället för salladslök, hade i hackad smörgåsgurka i stället för bostongurka, hoppade över kaprisen och kryddade med citronpeppar. Det blev så gott att jag gjorde en ny omgång igår när det vankades påsklunch med familjen.
Laxröra med två sorters lax, ca 6-8 bufféportioner
200 g färsk lax
200 g varmrökt lax
1 dl vitt vin
50 g smör, rumstempererat
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
2 hackade salladslökar
1 msk bostongurka
ev. kapris
2 dl lätt crème fraiche
salt, peppar
citronpeppar
citronsaft
Dela den färska laxen i mindre bitar. Salta och peppra. Koka upp vinet och lägg ner den färska laxen. Låt koka tills laxen är färdig. Lägg benfria bitar av den varmrökta laxen i en bunke. Häll över den vinkokta laxen inklusive vätskan. Finfördela med en gaffel. Tillsätt smör, örter, salladslök, bostongurka, (ev. kapris), och crème fraiche. Gaffelmosa till en röra. Droppa över citronsaft och smaka av med kryddorna.
Servera med förslagsvis lättkokt sparris och toppa med ruccolasallad.