Här kommer det utlovade receptet på cheesecaken jag bakade häromdan. Den fick tummen upp, fina lovord och ett nöjt kurrkurrande från mamma, pappa och lurven. Toppbetyg från alla här hemma med andra ord. Och jag kan inte göra annat än instämma med min testpanel: den var verkligen fantastiskt god!
Cheesecaken i sig är god som den är, men med såsen till... Ja, ni får helt enkelt testa och smaka själva. Himmelskt! Receptet hittade jag i en av mammas tidningar, och följde det till punkt och pricka, bortsett från att jag använde mig av en extra nektarin. Till hallonsåsen använde jag mig av frusna hallon som jag tinade lite lätt. Blev kallt, friskt och svalkande! Allra godast var cheesecaken efter att den hade fått stå i kylen en stund och gottat till sig.
Nektarincheesecake med hallonsås
Botten
250 g digestivekex
100 g smör
Fyllning
2-3 nektariner
400 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Översta lagret
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Hallonsås
250 g hallon
¾ dl florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 7 minuter, tills botten fått en aning färg.
Kärna ur nektarinerna och skär i mindre bitar. Lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen i en matberedare och mixa till en hyfsat jämn smet. Häll smeten över botten och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills fyllningen stannat. Blanda crème fraiche, strösocker och vaniljsocker till det översta lagret och bred ut över fyllningen. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut cheesecaken och låt den svalna.
Gör hallonsåsen genom att mixa hallon och florsocker. Sila eventuellt bort hallonfröna. Servera hallonsåsen till cheesecaken.