Vi åt inte bara grillad lax på midsommar, utan även den här goda laxröran. Ursprungsreceptet hittade jag än en gång i en av mammas tidningar, och i vanlig ordning modifierade jag det efter eget tycke och smak. Blev supergott och jättefräscht, och gick alldeles utmärkt att förbereda några timmar i förväg. Jag gjorde klart laxröran och toppingen på morgonen och la ihop dem i glasen strax före servering. En festlig liten förrätt. Vill man kan man förstås lägga allt i en platt form och ställa fram på buffébordet, men det känns ju lite lyxigare med en egen liten portionsrätt.
Krämig laxröra med topping, 8 portioner
Laxröra
300 g varmrökt lax
2 dl crème fraiche
citronpeppar
Topping
200 g philadelpiaost
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
1 knippa dill
1 msk rivet citronskal
salt
Garnering
citronskivor
dill
Mosa laxen med en gaffel och blanda med crème fraichen. Smaka av med citronpeppar. Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, pepparrot, hackad dill och citronskal. Smaka av med salt. Varva laxröran med toppingen i 8 små glas. Dekorera med skivad citron och dill.