Som ni kanske minns var jag bjuden till en presslunch som Knorr anordnade. Eftersom jag tyvärr inte kunde närvara fick jag mejl från dem häromdan med lite info om vad som berättades under lunchen, och även bilder och recept på maten det bjöds på. Maten tillagades av stjärnkocken Alexandra Zazzi som gjort sina egna tolkningar av några av de mest populära vardagsrätterna i Sverige (se lista nedan). Tyckte bilderna var så fina att jag tänkte dela med mig av dem. Om nån skulle vilja ha receptet på nån av rätterna är det bara att hojta till i så fall. Bilder och information kommer från
Knorr och är publicerade med deras tillstånd.
Fläskfilégryta med asiatiska smaker.Grillad kycklingfilé med ärtkräm (lätt GI-inspirerad).Pasta med sparris, chèvre och valnötter.
Panerad fisk med romsås och buljongkokta potatisklyftor.Soppa av höstprimörer toppad med halloumicrostini och knaperstekt rökt sifläsk.
Förutom att äta god mat pratade man om resultatet av en färsk undersökning som Knorr genomfört och som jag tyckte var ganska intressant. I undersökningen deltog 1100 svenskar i åldrarna 25-55 år.
- Sveriges konsumenter bryr sig. En majoritet av alla som bor i Sverige är väldigt matmedvetna och lägger stor vikt vid innehållet i sin mat.
- Skillnad i inkomst avspeglas i valet av mat. Enligt undersökningen bryr sig höginkomsttagare mer om vad deras mat innehåller än vad låginkomsttagare gör. Låginkomsttagare äter bl.a. halvfabrikat flera gånger i veckan, en siffra som är dubbelt så hög som höginkomsttagarnas svar.
- Det finns typisk kvinnlig och manlig mat. Sex av tio anser att sallad är kvinnlig mat, medan hela nio av tio anser att killar i stället väljer en god köttbit.
- Småstadsbor är mer engagerade i sin matlagning än storstadsbor. Enligt undersökningen visar det sig att fyra av tio storstadsbor avsätter 15-30 minuter på att tillaga sin middag på vardagarna, medan lika stor andel av småstadsborna lägger 31-45 minuter på sin mat.
- Klassisk svensk mat i topp. Trots att vi influeras allt mer av mat från andra länder står sig traditionell svensk mat väldigt bra i konkurrensen. Nedan kommer en lista på de, enligt studien, tio populäraste måltiderna.
Sveriges tio vanligaste vardagsrätter
1. Kycklingfilé.
2. Spaghetti och köttfärssås.
3. Korv, exempelvis falukorv, wienerkorv etc.
4. Köttbullar.
5. Pasta med sås (ej köttfärssås).
6. Korv stroganoff.
7. Ugnsbakad lax.
8. Panerad fisk, inkl. fiskpinnar, sprödbakad spätta etc.
9. Köttgryta, exempelvis kalops, gulasch etc.
10. Soppa.