Den här pajen åt jag till middag på påskafton. Enligt receptet jag utgick ifrån skulle den gräddas i nästan en timme, men eftersom jag hade lite tidsbrist förgräddade jag pajskalet, satte in pajen i mitten av ugnen och halverade tiden. Det gick ju alldeles utmärkt! Kallrökt lax passar jättebra i paj, och tillsammans med ost i form av Grevé och parmesan blev det krämigt och smakrikt. Snacka om lyxig nattamat när jag kom hem på lördagsnatten och var hungrig som en varg. Slurp sa det, så var nästan hela pajen slut!
Krämig laxpaj, 4 portioner
1 pajdeg, t.ex.
den här (
länk)
300 g kallrökt lax
1 gul lök
200 g lagrad Grevé
Äggstanning
4 ägg
1½ dl gräddfil
1½ dl mjölk
1 dl hackad dill
½-1 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör pajdegen och förgrädda den. Hacka löken och fräs den i en stekpanna tills den mjuknat. Den ska inte få färg. Riv eller tärna osten och hacka laxen i bitar. Fördela lök, lax och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och dill. Smaksätt med parmesanosten och kryddor. Häll över i formen och sätt in i mitten av ugnen på 200°C i ca 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen eller kall med sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.