Lax i apelsin- och citronsås
Datum: 2019-11-19 Tid: 08:07:00
Orimligt god laxrätt som är sådär löjligt enkel att göra. Citron är ju en självklar kompis till lax men här får den sällskap av apelsin också, succé! Receptet kommer från Zeinas Kitchen där jag gjorde några småjusteringar.
Lax i apelsin- och citronsås, 4 portioner
4 laxfiléer
0,5 purjolök
2 dl grädde/mjölk
5 dl crème fraîche
1,5 msk fiskfond
1 citron, skal
0,5 apelsin, saft och skal
0,5 dl hackad dill
salt, citronpeppar
ev. räkor
Sätt ugnen på 180°C varmluft. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbitarna över. Blanda grädde, crème fraîche, fond, finrivet skal från citron och apelsin, apelsinsaft samt dill i en skål. Krydda med salt och citronpeppar. Häll över laxen och tillaga i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
För lyxigare variant: toppa med räkor efteråt.
Kommentarer
Trackback