Melanzane alla parmigiana
Datum: 2021-04-29 Tid: 08:26:00
Topp tre av det godaste jag åt när vi var i Toscana. Så gott i all sin enkelhet!
Melanzane alla parmigiana, 4-6 portioner
3 medelstora auberginer
salt
rapsolja
Tomatsås
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
800 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
2 msk fryst basilika (eller 1 näve färsk)
salt, peppar
150 g fetaost (eller parmesan)
riven ost
salt
rapsolja
Tomatsås
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
800 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
2 msk fryst basilika (eller 1 näve färsk)
salt, peppar
150 g fetaost (eller parmesan)
riven ost
Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor (helst på längden). Lägg ut skivorna på t.ex. en kökshandduk och strö på salt. Låt stå i ca 20-30 min, tills de börjar vätska sig. Skölj bort saltet och torka ordentligt med hushållspapper. Värm ugnen till 225 grader. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15 min, tills de fått färg.
Tomatsåsen: Hacka löken och fräs tills den fått färg. Finhacka vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Rör ner krossade tomater och kryddor (om färsk basilika: vänta med den och ha i på slutet) och låt såsen puttra i 15-20 minuter. Tillsätt ev. lite vatten om såsen känns för torr.
Ta ut aubergineskivorna ur ugnen. Varva aubergine, tomatsås och fetaost i en ugnsform. Avsluta med ett lager riven ost. Gratinera i ugnen i ca 25 minuter.