Den här underbara kakan gjorde jag i fredags. Det blev även en till halv sats med
marängrutor så att Andreas skulle bli nöjd. Han har lite svårt för att testa nya saker och tyckte att kaksmeten luktade fruktansvärt starkt av konjak, trots att jag hade i hälften så mycket som det stod i receptet. Men efter att ha trugat lite med honom smakade han på det färdiga resultatet och var tvungen att medge att den faktiskt var riktigt god trots allt. Förresten är det här antagligen den godaste smeten jag någonsin ätit. Den var faktiskt ännu godare utan konjak i, men kakan fick en väldigt god smak av den när den väl var färdig. Och den blir bara godare ju längre man låter den kallna. Var minst lika god dagen efter, om inte godare.
Och så försvann den i ett nafs. Vit chokladkladdkaka, ca 16 bitar
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
1-2 msk konjak (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
florsocker
Sätt ugnen på 175°C. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen.
Hacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden. Ta av från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna ytterligare i kylen. Sikta över florsocker.