Efterrätten jag gjorde till vår nyårsmiddag. Jättetrist bild, men det här med att ta bilder i dämpad belysning brukar inte sluta särskilt bra. I synnerhet inte när man måste skynda sig eftersom vännerna redan börjat hugga in, haha. Receptet kommer från
Allt om Mat, fast hallonsåsen (som jag gjort tidigare till
den här cheesecaken) la jag till på eget bevåg. Bröt av fint mot den söta tårtan. Garnerade på plats och glömde florsockret hemma. Tyckte det såg lite trist ut så jag ringlade över lite av hallonsåsen också. Blev långt ifrån något mästerverk, men smakade desto bättre. Det optimala hade varit att använda en lite mindre form för att på så vis få en högre tårta, men jag tog den enda springform jag äger (den är ca 24 cm i diameter) och då blev det såhär. Nu ska jag sluta ursäkta mig. Finns egentligen ingen anledning, tårtan blev ju faktiskt jättegod och det är insidan som räknas!
Vit chokladtårta med mascarponekräm och hallonsås
Botten
8 st digestivekex (ca 125 g)
50 g rumsvarmt smör
Fyllning
300 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
250 g mascarponeost
Hallonsås
250 g hallon
¾ dl florsocker
Garnering
chokladknappar/-löv
florsocker
Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare monterad med en kniv. Kör ihop till en smulig blandning. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter (alltså gärna en lite mindre form än den man normalt använder). Ställ kallt. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen i den varma grädden under omrörning tills den smält. Lägg färskosten i en bunke. Blanda i chokladen, gärna med elvisp. Bred ut fyllningen i formen. Låt stelna ca 6 timmar i kylskåpet. Gör hallonsåsen genom att mixa hallon och florsocker. Sila eventuellt bort hallonfröna.
Garnera tårtan med choklad och pudra över florsocker. Servera med hallonsåsen.