Födelsedagsfika
Datum: 2009-03-18 Tid: 11:19:17
Tårtan jag gjorde blev god, men hade varit ännu godare med färska jordgubbar till. Istället blev det en sån där mixpåse med frusna blåbär, björnbär, hallon och vinbär som jag tinade och lät rinna av, och en mango i bitar. Så här i efterhand skulle jag nog ha uteslutit vinbären - de tog bort så mycket av sötman - eller rivit lite vit choklad över, eller pudrat över florsocker. God blev den oavsett, och den var faktiskt nästan godare dagen efter, när den lite småsura vinbärsmaken försvunnit. Mamma påpekade att tårtan kanske kändes ännu lite surare just för att vi åt den tillsammans med Dumle-kladdkakan, en budapestlängd som Edith hade med sig, blåbärsmuffins, mandelkubb och vaniljsås, som är i det sötaste laget alltihop.
Mandel- och aprikostårta med grädde och bär
200 g mandel (jag blandade mandel, valnötter och hasselnötter)
100 g torkade aprikoser
2½ msk rom eller annan sprit (apelsinjuice för att göra det barnvänligt)
½ dl kokosflingor
3 dl grädde
bär till servering
1. Kör nötter och aprikoser till smulor i matberedaren.
2. Fukta med sprit så det blir som en smulig deg.
3. Fodra en form med löstagbar kant med plastfilm och tumma ned pajdegen i denna.
4. Strössla över kokosflingorna
5. Ställ formen kallt en stund och låt stelna och torka något.
6. Tag upp botten ur formen och lägg på ett fat.
7. Vispa grädden och garnera vid servering med vispad grädde och bär. Servera direkt.
Kommentarer
Trackback