Häromdan hittade mamma något av en antikvitet bland farmors gamla saker som legat i garaget sen farmor flyttade till demensboendet hon bor på nu. Det är ett kakburkstorn: två runda kakburkar som ska sitta ihop, och så ett lock till det. Diskade dem ordentligt och bestämde mig för att fylla dem på en gång. Gjorde bl.a. dessa härligt doftande kanelkakor som jag snubblade över hos
Bak Fia. Hade varken råsocker eller bikarbonat hemma utan använde mig av vanligt strösocker och bakpulver (4 tsk) istället, och det gick ju bra det också. Hade kanske inne första plåten aningens för länge, men goda blev de ändå och det luktar himmelskt i köket där kakburken står.
Kanelkakor, ca 30 st
125 g mjukt smör
2½ dl råsocker
½ dl ljus sirap
1 ägg
5 dl vetemjöl
drygt 1 tsk malen kanel
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
strösocker till rullning
Vispa ihop smöret och sockret. Tillsätt sirapen och ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Plasta och ställ in i kylen i ca 40 minuter. Forma sedan till små bollar. Rulla i strösocker och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i 12-15 minuter. Kakorna ska vara lite gyllene.