För ett tag sen skrev jag att jag hade testat ett av Jamie Olivers recept (som jag hittade i Expressens bilaga Söndag för några veckor sen). Kom på häromdan att jag visst aldrig la upp receptet, och insåg att jag inte hade den blekaste aning om vart tidningen hade tagit vägen. Hittade den till slut, längst ner i tidningshögen bland alla tidningar som ska slängas.
Här nedan kommer receptet så som det stod i tidningen. Jag följde det inte till punkt och pricka utan använde mig av det som fanns hemma. Hade varken lime, cheddarost, chilifrukt eller färsk koriander utan tog limejuice på flaska, vanlig riven ost, chilipulver och torkad koriander i stället. Men gott blev det ändå!
Jamie Olivers tortillas i tomatsås, 4 portioner
Tomatsås
olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1 burk krossade tomater à 400 g
1 lime
flingsalt
nymalen svartpeppar
Tortillas
3 mogna avokador
2 limefrukter
8 tortillabröd
1 färsk röd chili, urkärnad och ytterst tunt skivad
en liten knippa färsk koriander, bladen avnypta, stjälkarna finhackade
100 g riven manchego- eller cheddarost
1½ dl gräddfil
Sätt ugnen på 200°C. Ha i lite olja i en kastrull och vrid upp till medelvärme. Tillsätt vitlök och bryn varsamt i några minuter tills den börjar få färg. Tillsätt krossade tomater, pressa i saften från limen och låt koka upp. Sänk genast värmen, salta och peppra efter eget tycke och låt småputtra tills såsen tjocknat lite, ca 10 minuter.
Dela under tiden avokadorna. Kärna ur dem och mosa fruktköttet med saften från 1 lime och en nypa salt och peppar. Bred ut avokadomoset på tortillabröden och strö över chili, koriander och ost. Ta sedan fram en lagom stor ugnsfast form och sleva i så pass mycket tomatsås att det täcker botten. Rulla ihop tortillabröden och lägg dem ganska trångt i formen. Fördela eventuella rester av sås, ost och chili ovanpå och avsluta med en klicka på gräddfil. Baka i ugnen tills tortillabröden fått färg och blivit lite frasiga på ytan, ca 15 minuter.
Servera med en fräsch grönsallad, lite extra gräddfil och chilisås för den som vill ha hetare smak.