Här kommer receptet på tårtan jag gjorde på midsommarafton. Hittade det i en av mammas tidningar. Chokladkrämen var fyllig och god och tillsammans med söta svenska jordgubbar kan det inte bli annat än lyckat. Hade hoppats att botten smakat mer mandel bara. Om jag själv inte hade gjort tårtan skulle jag aldrig ha gissat att det var mandelmassa i botten, så vill ni ha en mer framträdande mandelsmak skulle jag rekommendera att ha i mer mandelmassa. Tårtan är heller inte särskilt söt, så för mig, som är ett riktigt sockermonster som i princip inte har nån gräns för hur sött det kan va, lämnade den lite att önska. Mamma däremot gillade den skarpt och pappa tyckte att den var det godaste vi åt på midsommarafton. Så för personer som inte är sockerskadade är tårtan alltså en riktig fullträff!
Jordgubbstårta med chokladkräm, ca 12 bitar
Botten
125 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 ägg
2½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
Chokladkräm
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
125 g mörk choklad
Garnering
ca 1 liter färska jordgubbar
ev. färsk mynta
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop med smöret till en slät massa. Rör ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det. Rör snabbt samman till en slät men något lös deg. Tryck ut degen i formen, något högre runt kanten. Grädda botten i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
Mät upp grädde, socker och sirap till chokladfyllningen i en kastrull. Koka blandningen tills den börjar tjocka och blir simmig i konsistensen, ca 7-8 minuter. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är blank och slät. Lossa den kalla kakan ur formen och bred över chokladkrämen i ett jämnt lager. Täck tårtan med färska jordgubbar och garnera ev. med några kvistar färsk mynta. Pudra över lite florsocker.
Servera med vispad grädde.