Ristårta
Datum: 2010-03-19 Tid: 12:57:15
Den här ristårtan var den andra tårtan jag gjorde till födelsedagsmiddagen i söndags. Det är en av mina absoluta favoriter och den får mig alltid att tänka på min fina vän
Karin. Jag önskar mig alltid den här tårtan när jag fyller år, och den är ett ständigt återkommande inslag på min födelsedag. I söndags använde jag vanlig
Marabou till krämen, men det funkar med vanlig blockchoklad också. Vill man ha det lite mindre sött kan man ta mörk choklad i stället, det blir precis lika gott (nästan godare till och med). Lättast är det att göra en stor tårta med två marängbottnar (alltså två långpannor) och sen dubbla krämen. På så vis slipper man det ödesdigra momentet att försöka dela marängen. Det är näst intill omöjligt att undvika att det spricker och det blir kanske inte den allra vackraste av tårtor, men jag lovar -
det är ett litet misslyckande som smakar fantastiskt gott.
Ristårta
3 äggvitor
2½ dl strösocker
3 dl Rice Krispies el. vårgårdaris
Chokladkräm
1 dl vatten
2½ msk vetemjöl
50 g ljus el. mörk choklad (ju finare kvalité desto bättre)
50 g smör
1 dl florsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150°C. Separera äggen och lägg vitorna (spara gulorna) i en ren bunke och vispa till hårt skum. Rör ner sockret och vispa till en marängsmet. Blanda försiktigt ner Rice Krispies och bred sedan ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Ta ut ur ugnen och stjälp försiktigt över marängen på ett annat bakplåtspapper. OBS! Väldigt skört. Dela marängen på mitten till två lika stora rektangulära bitar. Det kommer spricka lite men det gör ingenting.
Vispa ihop vatten och vetemjöl i en kastrull och koka ihop tills det tjocknar. Var försiktig så att inte mjölet bränns. Ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den tillsammans med smöret så att det smälter. Rör sist ner florsockret och de sparade äggulorna. Låt svalna. Ställ in i kylen tills den kallnat helt.
Vispa till sist grädden. Bred kräm och grädde på den ena marängbottnen och lägg sedan på den andra. Ät och njut!
Kommentarer
Svar:
Enklast är ju nästan att göra dubbel sats, dvs 2 långpannor (och dubbla chokladsåsen). Då får du en tårta som är lika stor som en långpanna. Vilket räcker till många! Om du gör som i receptet skulle jag säga att det kanske räcker till 6-8 personer.
Malin
Trackback