Äntligen har jag testat att göra den här pajen! Finns en rad olika recept som skiljer sig en hel del, bl.a. ska inte fyllningen gräddas alls i vissa av dem. Jag läste nånstans att man gräddar den för att va säker på att döda eventuella bakterier i äggulorna, men många äter ju råa ägg så... Det recept jag följde verkade va ett recept på hur "originalpajen". Enda skillnaden var att de använde sig av key lime i stället för vanlig lime, men man tar vad man har. Gott blev det i alla fall! Kondenserad mjölk är ju som bekant löjligt gott och lime bidrar alltid med en härlig frisk smak. Vill man kan man även använda äggvitorna till ett marängtäcke ovanpå. Önskar att jag hade tänkt på det innan, älskar ju maräng!
Key lime pieFyllning4 äggulor
3-4 limefrukter, skal och saft
1 burk kondenserad mjölk à 400 g
Botten
200 g digestivekex
100 g smör
Börja med fyllningen. Vispa ihop äggulor med rivet limeskal tills det får en ljusgrön ton (tar ca 2 minuter). Blanda ner kondenserad mjölk och limesaft och ställ åt sidan i rumstemperatur i minst 30 minuter tills smeten tjocknat.
Sätt ugnen på 175°C. Mixa digestivekexen i en mixer. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna av en form med löstagbar kant. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills pajskalet fått en lätt gyllene yta. Häll över fyllningen i formen och jämna till ytan. Ställ in pajen i ugnen igen i ca 15 minuter tills den är fast i mitten (men fortfarande känns lite lös när man skakar den). Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ sedan in pajen i kylskåpet och låt stå i minst 3 timmar.
Garnera gärna med limeskivor och servera pajen som den är eller med vispad grädde.