Det blev visst inget tårtrecept igår. Var helt enkelt för trött och för ovanlighetens skull somnade jag i soffan framför Leila bakar, vilket tyvärr gjorde att jag hade svårare än vanligt att somna i natt. Det kändes på jobbet idag om vi säger så, ett tag trodde jag nästan att jag skulle somna ståendes. Nog om det, här kommer receptet jag skrivit om tidigare. Gjorde den här tårtan till midsommar i kombination med mammas födelsedag. Inspirationen hittade jag hos Allt om Mat med vissa modifieringar. Bottnen blir sådär seg och härlig – för att inte tala om chokladkrämen! Skrapade ur varenda liten droppe med mitt favoritredskap slickepotten...
Enligt receptet blir det en rund tårta, men jag var för lat (och hade lite tidsbrist) så därför hällde jag all smet i en långpanna i stället och gjorde en rektangulär botten som jag delade på mitten sen. Resultatet blir inte lika tjusigt, men det är ett lite lättare och snabbare sätt att göra bottnarna. Tårtan går bra att göra i förväg och frysa, den tinar på ca 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.
Mandeltårta med vit chokladkräm
Bottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
150 g vit choklad
100 g kallt smör
Garnering
jordgubbar el. andra bär
mandelspån
Sätt ugnen på 175°C. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita en rundel, cirka 25 centimeter i diameter, på varje papper. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl. Riv mandelmassan grovt (det går lättast om den är kylskåpskall). Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmassan. Bred ut smeten i rundlarna och grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 12–15 minuter. (Har du varmluftsugn kan båda bottnarna gräddas samtidigt.) Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen. Tärna smöret och vispa ner det lite i taget. Låt krämen kallna och ställ sedan in i kylen så den stelnar ytterligare.
Bred krämen mellan bottnarna. Rosta mandelspånen i en torr och het panna. Garnera tårtan med bär och mandelspån.