Torskgratäng med chilisås
Datum: 2017-07-23 Tid: 12:46:00
Fick tips av mamma om en god fiskrätt som hon hade lagat. Ändrade lite i receptet utifrån vad som fanns hemma (och mina preferenser) och det blev riktigt gott! Stor tumme upp från Johan också. :)
Torskgratäng med chilisås, 4 portioner
500 g torskfilé
½ spetspaprika
1 liten purjolök
1 krm chilipulver
½ dl chilisås
2 dl grädde
2 dl crème fraîche
salt, peppar
riven ost
100 g skalade räkor
hackad persilja
Smörkokta primörmorötter
1 knippe morötter
1 msk smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°C. Skär fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Finhacka löken och paprikan. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt chilipulver och chilisås, blanda ordentligt. Rör ner grädde och crème fraîche, låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Häll över fisken och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Tillaga morötterna under tiden. Tvätta av (eller skala om det behövs) och skär av blasten, lämna ev. 1-2 cm som dekoration. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka morötterna i ca 5 minuter tills de är nästan mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och rör ner en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut fisken ur ugnen och toppa med räkor och persilja. Servera med morötterna.