Kanelknäcke
Datum: 2018-12-04 Tid: 06:57:00
Förra veckan smög jag igång med julförberedelserna. Det blev både nöt- och fröbröd med julkryddor (hade inga vörtkryddor så blandade ihop lite egna hemma) och kanelknäcke. Utgick ifrån 56kilo:s recept på fröknäcke men hade i kanel istället och gräddade på lägre temperatur under längre tid. Vill man inte ha kanelknäcke kan man ersätta kanelen med brödkryddor.
Kanelknäcke
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk kanel
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk kanel
2½ dl hett vatten
1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
flingsalt
Sätt ugnen på 130°C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt därefter vatten och olja, rör om ordentligt. Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop. Häll upp på bakplåtspapper och bred ut till en tunn kaka med hjälp av t.ex. slickepott. Se till att det inte blir några lufthål. Strössla över lite flingsalt och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Ta sedan ut plåten och skär i rutor med hjälp av pizzaskärare (eller hoppa över det här momentet och bryt i bitar när knäcket är färdiggräddat). Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 40 minuter eller tills knäcket är hårt men inte bränt, det tar olika lång tid beroende på ugn så håll koll. Öppna gärna ugnsluckan nån gång ibland för att släppa ut ånga. Förvara i tättslutande burk.
Kommentarer
Trackback