Kryddig kycklinggryta á la Marocko
Datum: 2018-09-14 Tid: 07:23:00
Veckans storkok blev en härlig hittepå-gryta med mycket smak. Ras El Hanout ("det bästa från affären") är en marockansk kryddblandning med bl.a. ingefära, kanel, kardemumma, koriander, saffran och kryddnejlika - lite julsmaker alltså som passar riktigt bra med kyckling. Grytan jag gjorde i helgen smakade jag aldrig av utan höftade lite och luktade mig fram, men jösses vad god den blev! Måttangivelserna nedan är på ett ungefär, man får prova sig fram.
Kryddig kycklinggryta á la Marocko, 6 portioner
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2-3 krm cayennepeppar
2-3 krm Ras El Hanout
1 kg kycklingfilé
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl grädde
salt, peppar
1 zucchini
Hacka lök och vitlök, slanta morötterna. Fräs i smör med cayennepeppar och Ras El Hanout i en stor gryta tills löken är mjuk och glansig. Putsa och skär kycklingfiléerna i bitar. Stek med löken och tomatpuré i några minuter. Häll på vatten och fond, låt sjuda i ca 20 minuter under lock. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar och ev. mer av de andra kryddorna. Skiva squashen tunt och lägg ner i grytan. Låt puttra 3 minuter.
Servera med valfria tillbehör, t.ex. broccoli, sallad eller ris, och gärna en klick crème fraiche.