Den här äppelkakan bakade jag och mamma tillsammans för några veckor sen. Mamma har gjort den själv efter det och bjudit på så för mig är det "mammas äppelkaka". Enkel, snabb och saftig tack vare äpplena. Succé tillsammans med vaniljsås, glass eller vaniljvisp!
Mammas äppelkaka
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
3 äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
pärlsocker
Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör i tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en smord springform, 24 cm i diameter.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda med socker, kanel och vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
Serveras gärna lite ljummen.