Bakar ofta utan gluten i vanliga fall och med glutenallergiker på besök för några helger sen var det såklart givet att bjuda på fika som alla kunde äta. Höftade ihop en smulpaj som inte alls blev dum! Gjorde ungefär såhär:
Glutenfri smulpaj
Smuldeg:
150 g kallt smör
2,5 dl mandelmjöl
2 msk solroskärnor
2 msk kokosflingor
0,5 dl strösocker
Fyllning:
500 g frysta hallon/blåbär
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
200 g vaniljkvarg
en nypa vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Hyvla smöret och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Lägg bären i en pajform. Strö över socker och potatismjöl och blanda runt. Fördela smuldegen ovanpå och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.
Vispa grädden och vänd ner vaniljkvarg och vaniljpulver. Servera till pajen.