Kalaskaka - kärleksmumskladdkaka med strössel
Datum: 2021-01-26 Tid: 09:43:00
Den här kakan gjorde jag till Olivias 2-årskalas i helgen. Utomhus såklart, i dessa tider. Jag gjorde en större sats i långpanna men utgick annars från det här receptet, som görs i springform. Hade även gjort semmelsnittar och cheesecake i glas med lemoncurd, passade ypperligt till en rykande het kopp kaffe.
Kalaskaka - kärleksmumskladdkaka med strössel, ca 12 bitar
150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3,5 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)
Garnering
ca 0,5 dl strössel
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1,75 dl vetemjöl
2 ägg
Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3,5 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)
Garnering
ca 0,5 dl strössel
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos). Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt den kallna i formen.
Glasyr: Smält smöret i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe eller vatten om den är för fast i konsistensen. Strö över strössel. Ställ kakan i kylen i ca 30 minuter och låt glasyren stelna innan den skärs i bitan.
Kommentarer
Trackback