Idag har det varit en riktig syskondag.
"Vi borde göra det här oftare," sa Andreas. Efter löpturen bakade vi nämligen kladdkaka tillsammans. Bakning och matlagning är verkligen som terapi för mig och jag mår som allra bäst när jag får stöka i köket. Alla har med största sannolikhet redan mängder av olika kladdkakerecept men jag lägger upp det här ändå. Allra godast tycker jag kladdkakor är när man lägger till nåt extra, som i
den här, men när suget sätter in får man ta vad som finns hemma. Jag brukar variera mig: ibland gör jag kakan jättekladdig och ibland sådär härligt frasig. Idag fick det bli mer åt det frasiga hållet. Enda nackdelen med kladdkakor är att de är godare om man låter dem kallna ordentligt, men vem orkar göra det när kroppen behöver få sitt sockerbehov stillat?
Klassisk kladdkaka
100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och häll ner i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter (klä ev. med bakplåtspapper först). Häll i smeten och grädda i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig man vill att kakan ska bli.
Låt svalna och servera med vispad grädde.