Okej, jag ska va ärlig: jag har bävat inför att göra marängfudge. Det är nämligen lite bökigt. Förra året använde jag på tok för lite olja och satt mer eller mindre fast i fudgesmeten. Det slutade med att jag fick ropa på mamma som fick hjälpa mig att hälla på mer olja. Ogillar du att bli kletig om händerna är det här alltså ingenting för dig. Men trots att jag slet som ett djur förra julen ville jag göra dem igen. Varför? Jo, för att jag älskar maräng, och jag älskar fudge och lägger man ihop dem... Ja, det kan ju inte bli annat än gott. Och i år fastnade jag inte. Däremot var smeten lite varm att arbeta med till att börja med, så jag fick vänta lite. Och så fick Andreas hjälpa mig att hacka extra nötter när jag stod där och formade rullar. Använde mig utav valnötter, hasselnötter och Dr. Oetker's Fruktblandning, det blir både fint och gott.
Marängfudge, ca 60 st
Sockerlag
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl ljus sirap
1¼ dl vatten
Maräng
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter, hasselnötter och/eller fruktblandning/kakfyllning
Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen ganska kraftigt utan att röra om till 150°C eller tills det går att göra ett kulprov (ca 10-25 minuter, beroende på hur vid kastrull du använder). Vispa under tiden äggvitor och vaniljsocker till hårt skum. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig (el-)vispning. Vispa tills det tjocknar, ju längre desto bättre. Konsistensen ska vara seg och tjock.
Pensla ett bakplåtspapper med olja och strö över hackade nötter och fruktblandning. Fördela smeten på bakplåtspapperen och forma sedan, med väl oljade händer, 2,5 cm tjocka rullar. Tryck till ordentligt så att nötterna och fruktblandningen fastnar ordentligt. Ställ in i kylen att stelna i 2-3 timmar och skär sedan i skivor.
Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan lagren.