Jag fortsätter med min julgodistillverkning. Idag blev det hasselnötsnougat, smarrigt värre. Eftersom jag föredrar ljus choklad framför mörk tog jag hälften av varje så att det blev varken för tungt eller för sött. Hade ingen aluminiumform heller utan använde mig av en smord plåtform jag hittade i ett av köksskåpen. Det var lite bökigt att få loss kakan så bitarna blev kanske inte urtjusiga, men det gick till slut iallafall. Sen gjorde jag små bitar. Gillar när det blir många så man kan ta mer än en bit med gott samvete.
Hasselnötsnougat, 26-30 st
1 dl hasselnötter
400 g mörk och/eller ljus choklad (jag tog 50/50)
200 g nougat
Rosta hasselnötterna tills skalen svartnar på svag värme i en stekpanna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Smält hälften av chokladen över vattenbad eller i micron. Häll den i en engångsform av folie, 10x18 cm. Bred ut chokladen jämnt. Låt stelna i kylskåpet. Fördela hasselnötterna över chokladen. Smält nougaten över vattenbad eller i micron. Häll den över nötterna och chokladen. Låt stå svalt tills nougaten stelnat. Smält resterande choklad och häll den över nougaten. Ställ in i kylen en tredje gång att stelna. Lossa sedan försiktigt kakan från formen. Skär i ca 1 cm tjocka skivor som sedan delas i två eller fyra bitar.