Lyxig konjaksrulle med frukt och mandel
I den här rullen ryms det massa godsaker. Jag hoppade över konjaksmarineringen (pappa hade bara en oöppnad flaska finkonjak) som säkert hade bidragit med en lite mer "vuxen" touch, men den blev väldigt god ändå. Ju längre man låter den stå och dra sig i kylen desto godare blir den. Och extra fint blir det om man sparar lite av fyllningen till garnering.
Lyxig konjaksrulle med frukt och mandel, ca 20 bitar
2 dl blandad torkad frukt
3 msk konjak
1½ dl mandlar och valnötter
200 g mandelmassa
100 g mörk blockchoklad
Finhacka den torkade frukten och lägg i en skål. Häll över konjaken. Rör om, täck med plastfolie och låt dra i ca 1 timme. Hacka mandlar och nötter. Rosta i torr stekpanna på medelvärme till svagt gyllenbrun färg. Låt svalna. Arbeta in frukt- och nötblandningarna (spara ev. lite till garnering) jämnt i mandelmassan. Rulla ut till en avlång rulle. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad eller i mikron. Rör till en slät kräm och bre den sedan över rullen (alla kanter) så att den täcks helt. Ringla gärna över den sista chokladen eller dra en gaffel över längden för att bilda ett fint mönster. Garnera ev. med det sparade frukt- och nöthacket. Ställ rullen kallt att stelna innan den skärs i skivor.