Oftast när jag äter lax gör jag det så enkelt som möjligt för mig och skickar in den med ett smaskigt täcke i ugnen i sisådär tjugo minuter, men idag kände jag för att testa nånting annat. Experimenterade ihop en variant på laxburgare och lät en kräftröra fungera som dressing. Det blev verkligen smaskens!
Laxburgare, 2 portioner
2 laxfiléer
1 salladslök
2 msk sweet chilisås
salt, peppar
ev. 1 tsk maizena redning
Kräftröra
kräftstjärtar, hackade
1 liten pressad vitlöksklyfta
1½ dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk röd stenbitsrom
dill
Hacka laxfiléerna i mindre bitar och mixa (med stavmixer). Hacka löken och blanda ner den och chilisåsen med laxen. Salta och peppra. Forma till små laxburgare och stek dem i olja i ca 2 minuter på varje sida på medelstark värme. Blanda under tiden alla ingredienser till kräftröran och ställ kallt till servering.
Servera burgarna med bröd (jag åt vanligt
bröd, och pappa hamburgerbröd), sallad, tomat och gurka. Toppa med en stor klick kräftröra.