Kyckling med parmaskinka och balsamsås
Datum: 2009-01-20 Tid: 19:34:11
TV-rummet på övervåningen ser ut som ett slagfält. Alla möbler som stod i mammas och pappas sovrum har förflyttats ut dit, och det är så där lagomt trångt. Vi hann även med att riva tapeter vilket var rent ut sagt tillfredsställande. Jag har visst en mörk sida som gillar att förstöra saker. I morgon ska vi börja spackla.
Det blev kyckling till slut. Middagen idag skiljer sig något från receptet nedan, bara för att vi inte hade alla ingredienser. För det första räckte det med en (!) kycklingfilé - den var verkligen enorm. Delade den i åtta mindre bitar och lindade in dem i rökt kalkon istället för parmaskinka. Sen hade vi inte rätt gräddsort heller, utan jag blandade lite matlagningsgrädde med crème fraiche istället. Såsen blev därför lite rinnigare än vanligt, men smaken den samma. Samtidigt som jag lagade mat höll mamma på med morgondagens matlåda. Hon gjorde lite extra wok på morötter, vitkål och paprika smaksatt med curry, som fick fungera som tillbehör till kycklingen, tillsammans med en sallad.
Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora el. 8 små skivor parmaskinka
Sås
2 dl visp- eller mellangrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den några minuter i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll över kycklingen. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö ev. över lite extra oregano. Servera med grönsaker och pasta eller ris.
Det blev kyckling till slut. Middagen idag skiljer sig något från receptet nedan, bara för att vi inte hade alla ingredienser. För det första räckte det med en (!) kycklingfilé - den var verkligen enorm. Delade den i åtta mindre bitar och lindade in dem i rökt kalkon istället för parmaskinka. Sen hade vi inte rätt gräddsort heller, utan jag blandade lite matlagningsgrädde med crème fraiche istället. Såsen blev därför lite rinnigare än vanligt, men smaken den samma. Samtidigt som jag lagade mat höll mamma på med morgondagens matlåda. Hon gjorde lite extra wok på morötter, vitkål och paprika smaksatt med curry, som fick fungera som tillbehör till kycklingen, tillsammans med en sallad.
Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora el. 8 små skivor parmaskinka
Sås
2 dl visp- eller mellangrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den några minuter i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll över kycklingen. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö ev. över lite extra oregano. Servera med grönsaker och pasta eller ris.
Kommentarer
Trackback