Pajer
Datum: 2009-03-18 Tid: 11:01:13
Jag ber om ursäkt för den usla bildkvalitén, men eftersom jag inte haft min egen kamera till förfogande fick jag låna pappas som man skulle kunna tro tillverkades under stenåldern. På de här bilderna ser pajerna nästan likadana ut, vilket de inte alls göra i verkligheten, och färgerna kommer inte alls till sin rätt. Hur som helst är det här pajerna jag gjorde och de blev iallafall kanongoda. Fast å andra sidan är ju paj alltid gott. Receptet till kycklingpajen hittade jag här, fast jag gjorde några små ändringar efter eget tycke och smak.
Mager pajdeg (pajform: 24 cm i diameter)
2½ dl dinkelmjöl
75 g kallt smör i bitar
¾ dl kesella
Arbeta samman mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop. Slå in degen i platsfolie och låt den vila i kylen i nån timme. Tryck sedan ut i en pajform. Ställ kallt i ytterligare 10 minuter. Nagga botten. Förgrädda i 10 minuter på 200°C. Låt svalna innan den fylls.
Tacopaj
1 sats pajdeg
400-500 g nötfärs
1 stor gul lök
1 påse tacomix
1 dl krossade tomater
champinjoner
ev. svartpeppar
cayennepeppar
tabascodroppar
chilipulver
Täcke
2 dl lätt crème fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
5-6 msk hot salsasås
1½-2 dl riven ost
salt, peppar
Förgrädda pajskalet. Fräs köttfärsen. Hacka löken och skiva champinjoner och fräs med. Häll på krossade tomater och önskade kryddor och låt puttra i 5 minuter. Rör under tiden ihop alla ingredienser till täcket och smaksätt med salt och peppar. Fyll det avsvalnade pajskalet med köttfärsröran och lägg på täcket. Grädda på 225°C tills pajen fått fin färg, ca 20-35 minuter.
Garnera eventuellt med skivade tomater och ananasringar och servera med en klick crème fraiche, tacosås och en grönsallad.
Kycklingpaj
1 sats pajdeg
2 kycklingfiléer
½ purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad eller krossad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk dinkelmjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraiche
svartpeppar
½ dl riven ost
Förgrädda pajskalet. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek. Låt ananasen rinna av, skär i bitar. Skölj och ansa purjolöken och strimla den. Finhacka paprikan. Fräs purjolök och paprika tillsammans med kycklingen. Tillsätt chilisås och mjöl. Häll i grädden och låt småputtra. Blanda till sist i ananasen och crème fraiche och mal över svartpeppar. Fyll pajskalet, strö över riven ost och grädda på 225°C tills pajen fått fin färg, ca 20-35 minuter.
2½ dl dinkelmjöl
75 g kallt smör i bitar
¾ dl kesella
Arbeta samman mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop. Slå in degen i platsfolie och låt den vila i kylen i nån timme. Tryck sedan ut i en pajform. Ställ kallt i ytterligare 10 minuter. Nagga botten. Förgrädda i 10 minuter på 200°C. Låt svalna innan den fylls.
Tacopaj
1 sats pajdeg
400-500 g nötfärs
1 stor gul lök
1 påse tacomix
1 dl krossade tomater
champinjoner
ev. svartpeppar
cayennepeppar
tabascodroppar
chilipulver
Täcke
2 dl lätt crème fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
5-6 msk hot salsasås
1½-2 dl riven ost
salt, peppar
Förgrädda pajskalet. Fräs köttfärsen. Hacka löken och skiva champinjoner och fräs med. Häll på krossade tomater och önskade kryddor och låt puttra i 5 minuter. Rör under tiden ihop alla ingredienser till täcket och smaksätt med salt och peppar. Fyll det avsvalnade pajskalet med köttfärsröran och lägg på täcket. Grädda på 225°C tills pajen fått fin färg, ca 20-35 minuter.
Garnera eventuellt med skivade tomater och ananasringar och servera med en klick crème fraiche, tacosås och en grönsallad.
Kycklingpaj
1 sats pajdeg
2 kycklingfiléer
½ purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad eller krossad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk dinkelmjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraiche
svartpeppar
½ dl riven ost
Förgrädda pajskalet. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek. Låt ananasen rinna av, skär i bitar. Skölj och ansa purjolöken och strimla den. Finhacka paprikan. Fräs purjolök och paprika tillsammans med kycklingen. Tillsätt chilisås och mjöl. Häll i grädden och låt småputtra. Blanda till sist i ananasen och crème fraiche och mal över svartpeppar. Fyll pajskalet, strö över riven ost och grädda på 225°C tills pajen fått fin färg, ca 20-35 minuter.
Kommentarer
Trackback