Här kommer receptet på gårdagens familjemiddag. Pappa hade önskat nånting med ädelost och mamma hittade det här receptet på matklubben.se. Vi använde oss av Høng Danablu och en stor konservburk champinjoner, eftersom de färska såg torra ut i affären. Övriga i familjen åt även hasselbackspotatis till, men jag gillar ju som bekant inte potatis i någon form överhuvudtaget (förutom chips...) så jag hoppade över det. Såsen blev jättegod och krämig och gillar man ädelost kan jag garantera att det här blir en riktig hit. Och vet ni vad det bästa är? Det blev en portion över.
Fläskfilé med svamp- och ädelostsås, 4 portioner
600 g fläskfilé
salt, peppar
Sås
200 g champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
75 g gorgonzola eller annan ädelost
salt, peppar
1½ dl lagrad riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Putsa filén och skär i skivor. Bryn i smör i en stekpanna i några minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form.
Skiva champinjonerna och fräs dem i smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Späd efter hand med vatten och grädde under kraftig omrörning. Låt såsen sjuda i minst 5 minuter. Smula ner ädelosten och låt den smälta med. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fläskfilén, strö över riven ost och gratinera i ugnen i ca 10 minuter.
Servera med sallad och förslagsvis hasselbackspotatis.