"Kan du inte baka nåt i morgon?" frågade Andreas igår kväll.
"Jovisst," sa jag och föreslog både bounty, marknadsnougat och paj (mest för att retas, eftersom jag vet att han inte gillar nåt av det där). Passande nog la
Helena upp det här receptet på sin blogg idag, och efter en snabb titt i kylskåpet (en lite för snabb titt, visade det sig senare) och skafferiet bestämde jag mig för att va en snäll syster och baka dem istället. När det var dags att bre på aprikosmarmeladen och jag skruvade av locket till burken såg jag till min stora förskräckelse att det bara var bottenskrapet kvar. Fyllningen blev alltså ett alldeles för tunt lager marmelad, så resultatet blev tyvärr ganska intetsägande smakmässigt. Sen lät jag dem nog stå inne lite för länge (trots att jag tog ut dem redan efter 28 minuter) för botten blev aningens för gräddad, åtminstone ute i kanterna. De är goda som de är nu (frasig men samtidigt seg maräng är alltid gott!) men lagom gräddade och med mycket fyllning blir de säkert dubbelt så goda! Om det fortfarande finns några kvar när vi köpt ny marmelad ska jag testa att ha en klick på toppen för att lyfta fram aprikossmaken.
Aprikosrutor med maräng- och nöttäcke, ca ½ plåt
125 g smör
1¼ dl strösocker
1 ägg
3¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Fyllning
1½ dl aprikosmarmelad
Maräng
3 äggvitor
1½ dl strösocker
2 dl nötter (hasselnötter, mandlar och/eller valnötter)
Sätt ugnen på 175°C. Klä en plåt (gärna en som är 20x30 cm) eller form med smort bakplåtspapper. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör/knåda till en deg och tryck ut på plåten/i formen. Bred ut aprikosmarmeladen ovanpå.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa till en tjock och glansig marängsmet. Hacka nötterna och vänd ner dem i smeten. Bred ut ovanpå lagret med aprikosmarmelad. Grädda i 25-35 minuter (tills kakan är genomgräddad) i nedre delen av ugnen. Låt svalna innan den skärs upp i valfritt stora bitar.
Servera som de är eller med förslagsvis en klick vaniljvisp eller vispad grädde.