Har länge gått och tänkt baka banankaka eftersom det legat en banan i fruktskålen ett tag som börjat bli övermogen. Igår upptäckte jag att bananen hade fått sällskap av en annan gulbrun banan och bestämde mig för att göra banankaka nästa dag (alltså idag). Senare på kvällen när hela familjen sitter samlad i TV-soffan och det är reklam försvinner pappa ner till köket en snabbis. När han kommer tillbaka äter han på en banan. "Men.. Har vi köpt nya bananer?" frågar jag förvånat. Pappa vill nämligen ha sina bananer gröna och omogna. "Nej, jag tog en gammal," svarar han och jag kan inte låta bli att muttra: "Om du slutar äta nu kan vi plasta in det som är kvar," men det är bara mamma som hör mig och hon ger mig en mörk blick. Hur som helst hade jag bara en futtig banan att baka med idag, men det fick gå ändå. Receptet kommer från allas vår favorit Leila Lindholm. Jag gjorde halv sats (behöver bara gräddas i ca 20-25 minuter) och istället för att få en tjock och luftig kaka blev den här tunn och krispig, men himla god ändå. Och valnötterna är verkligen pricken över i:et. Hade en öppnad förpackning grädde och vaniljvisp hemma som jag vispade ihop och åt till. Smarr!
Banankaka
1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 150 g mjukt smör
3 3 mogna bananer
2 2 ägg
3 3 dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
0.5 ½ tsk malen kanel
0.5 ½ tsk malen ingefära
50 50 g valnötskärnor
smör och ströbröd till formen
florsocker
Sätt ugnen på 200°C. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt. Mixa eller mosa bananerna och blanda ner dem i smeten. Tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker vid servering. Ät som den är eller med förslagsvis vaniljvisp/vispad grädde.