Efter att ha letat tips från alla möjliga håll och kanter fick jag till slut ihop en variant av kanelbullar. Ersatte knappt hälften av mjölken med mellangrädde och istället för att smälta smöret lät jag det bli mjukt och rörde sen ner det i smeten. Resultatet? Precis lika bra som jag hade hoppats på (trots att jag mer eller mindre totalt glömde bort att låta degen jäsa en andra gång, så de blev inte riktigt sådär stora och härliga men smakade som vanligt). Allra finast tycker jag förresten att bullarna blir när man gör dem till knutar eller snurrbullar. Jag kan inte förklara varför, men av nån anledning tycker jag att de smakar godast då. Använde en fjärdedel av degen åt att göra vaniljbullar också (fyllning: smör, strösocker, vaniljsocker) och de blev också jättegoda, även om kanelbullar faktiskt spelar i en helt egen division..
Kanelbullar, ca 25 st
Deg
1 pkt jäst för söta degar à 50 g
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g mjukt smör
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning (på ett ungefär, snåla inte!)
150-200 g mjukt smör
1-2 dl strösocker
2-4 msk kanel
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
Ta fram alla ingredienser ur kylen och låt dem bli rumstempererade. Värm mjölk och grädde i en kastrull till fingervärme, ca 37°C. Smula jästen i en bunke, häll över gräddmjölken och rör runt tills jästen löst sig. Rör ner smöret (lugn, det kommer bli klumpar men de försvinner sen) och tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Häll i det mesta av mjölet lite i taget och arbeta degen kraftigt tills den blivit smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till sin dubbla storlek i 30-40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda igenom och kavla ut den ena delen till en rektangel. Blanda ihop fyllningen och bred på. Vik degen på mitten och kavla lite försiktigt på den dubbelvikta degen. Skär ca 2,5 centimeter breda remsor och "byxa dem": dela dem på mitten nästan hela vägen upp, men låt benen sitta ihop allra högst upp vid vikningen, som en byxa. Vira varje ben till tvinnade snoddar, linda dem runt två fingrar och vik in änden under bullen. Gör sen likadant med den andra degen. Lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.
Steg för steg hur man gör knutar/snurrbullar:
Vik degen dubbel och kavla försiktigt ovanpå.
Skär ca 2,5 centimeter breda remsor och dela dem mitt itu, nästa hela vägen upp.
Låt dem sitta ihop högst upp vid den vikta kanten så att de ser ut som byxor.
Lägg ena benet över det andra och vira till en tvinnad snodd.
Linda runt två fingrar och göm änden under bullen.
Lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt (eller i bullformar),
pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.