Förra helgen gjorde vi den här goda köttgrytan hemma, som är en av mina favoriträtter och som verkligen smakar nostalgi för mig. Den var nämligen en av de rätter jag valde att göra på hemkunskapsprovet på högstadiet när man skulle komponera ihop en egen meny. Jag ber om ursäkt för den taskiga bilden, men jag åt inte mat tillsammans med resten av familjen den kvällen eftersom jag skulle ut på äventyr, utan åt istället resterna av den på söndagen och då glömde jag att fota. Däremot kom jag ihåg att ta en bild dagen innan, och så här såg det ut i traktörpannan:
Fläskfilé i chutneysås, 4 portioner
500 g fläskfilé
2 purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney
2½ dl mellangrädde (eller annan)
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Fräs den i smör i en gryta eller traktörpanna. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i traktörpannan. Salta och peppra. Blanda samman mango chutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära. Häll blandningen i traktörpannan och rör runt. Låt köttet puttra i såsen i ca 5 minuter.
Servera med förslagsvis kokt ris och en god sallad.