För några veckor sen köpte jag och pappa på oss 1 kg färsk torsk eftersom det var extrapris på torsk på jobbet den veckan. Jag frös in den i portioner och har inte kommit mig för att använda den förrän nu. Mamma hade hittat ett recept på matklubben.se som jag modifierade lite med och gjorde om till en egen variant. Vanligtvis brukar jag tycka att torsk är ganska smaklöst och att t.ex. panera (som så många gillar) är jag inte alls förtjust i, men den här gratängen däremot blev jättegod.
Torskgratäng, 4-5 portioner
ca 500 g torskfilé (eller annan vit fisk)
1 liten purjolök
1 pkt crabsticks
5-8 färska champinjoner (eller annan svamp)
1-2 morötter
salt, peppar
vitlökspulver
Sås
ca 100 g smör
1 dl mjöl
5-6 dl mjölk
½ dl chilisås
salt, vitpeppar
riven ost
ca 100 g skalade räkor
Strimla purjolöken och dela crabsticksen i mindre bitar. Stek snabbt i lite smör så att purjolöken blir mjuk, ta sen ur pannan och lägg åt sidan. Skala och slanta moroten och koka den lite mjukare. Skiva svampen och stek i smör tills den vattnat ur sig. Lägg ner purjolök och crabsticks och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Lägg torskfiléerna i en smord ugnssäker form, salta försiktigt. Fördela svampröran och morötterna ovanpå.
Smält smöret till gratängsåsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs ihop med smöret. Vispa ner mjölken och koka upp försiktigt under omrörning. Rör ner chilisåsen och smaka av med salt och vitpeppar. Häll över gratängsåsen i ugnsformen och sätt in i ugnen på 175-200°C i ca 25 minuter. Strö över räkor och riven ost och gratinera i ytterligare 5 minuter.
Servera som den är med ett gott bröd eller tillsammans med potatis eller ris.