För massor av år sen hittade jag och mamma ett recept i en tidning som vi ville testa. Jag minns första gången så väl: det var när min dåvarande pojkvän Erik åt mat hemma hos oss för första gången. Då blev det så starkt att det knappt gick att äta och i ursprungsreceptet har jag för mig att det stod 1 msk currypasta, istället för 1 tsk som jag ändrat det till. Hur som helst tappade mamma bort tidningen, men vi försökte så gott det gick med att komma ihåg alla ingredienser. Häromdan när jag bläddrade igenom min receptbok snubblade jag över receptet, som jag totalt hade glömt bort att jag hade. Tidigare gånger har jag ätit det med wok och färsk pasta, vilket passar bra för att absorbera såsen ordentligt, men idag fick det bli avokado istället.
Lax i kokosmjölk, 4 portioner
4 laxfiléer
1-2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk (4 dl)
½ lime, saft och skal
1 msk chilisås
1 tsk currypasta (röd el. grön)
ca ½ burk kräftstjärtar i lag à 320 g
ev. 2 msk crème fraiche
citronpeppar
(färsk) pasta
wokade grönsaker
Dela laxfiléerna i småkuber. Hacka vitlöken och fräs tillsammans med laxen i lite olja. Blanda kokosmjölk, lime, chilisås och chilipasta i en traktörpanna och koka upp. Lägg över laxen i traktörpannan när den fått lite färg. Rör ner crème fraiche om konsistensen känns för tunn. Låt stå och sjuda ca 5 minuter. Rör ner kräftstjärtarna strax före servering och smaka av med citronpeppar.
Servera med förslagsvis färsk pasta och wokade grönsaker.