Tyckte det var lite komiskt i samband med att jag gjorde den här pajen. Såg nämligen receptet i en av tidningarna på jobbet (hade sett det någon annanstans vid ett tidigare tillfälle och velat testa) och med ett tungt jobbpass i benen lyckades jag övertala mamma att hjälpa mig med förberedelserna. När jag kom hem från jobbet hade hon förgräddat pajskalet (som tyvärr blev lite konstig...) och eftersom vi använde oss av grillad kyckling i stället för kycklingfilé gick det fort för mig att göra klart resten. Gjorde vissa ändringar, men ursprungsreceptet kommer från Arla. Så till det lustiga sammanträffandet: inom loppet av två dagar hade två av de bloggar jag följer lagt upp receptet på just den här pajen. Med andra ord: en populär paj värd att testa! Här kommer min version:
Kycklingpaj med paprika, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
½ grillad kyckling el. 2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
1 röd paprika
färska champinjoner
smör
salt, svartpeppar
1 burk crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en hög form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar. (Använder du kycklingfilé: stek i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.) Strimla purjolöken, tärna paprikan och skiva champinjonerna. Fräs i lite smör i en stekpanna. Blanda ner kycklingen. Salta och peppra. Låt svalna något. Blanda sedan kycklingfräset med crème fraiche, ägg och hälften av osten. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Servera med en god sallad och gärna en klick gräddfil eller crème fraiche.