Häromdan testade jag
Linas Runebergare och de var verkligen jättegoda. Är inget större fan av muffins, men de här däremot gillade jag skarpt. Har kikat på andra recept där man på vissa ställen bl.a. tillsatt 1 tsk kardemumma - en krydda jag verkligen gillar - så det ska jag testa nästa gång. Hade inga muffinsformar hemma utan använde mig av bakformar istället och det gick bra det också, även om de förstås inte blev lika höga. Hade inte tålamod att låta dem svalna tillräckligt heller utan smetade ut glasyren när de fortfarande var lite varma, därav det inte fullt så estetiska resultatet. Men goda var de ändå.
Jag lovar.
Runebergstårtor, 12 st
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl ströbröd
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev. 1 dl riven mandel
1 dl vispgrädde
4 msk mjölk
Garnering
florsocker
vatten
hallonsylt
Sätt ugnen på 200°C. Vispa smör och socker vitt och poröst. Vispa ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med grädde och mjölk. Klicka ut smeten, som ska bli väldigt fast, i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Gör en glasyr av florsocker och vatten. Bred ut glasyr på varje tårta och klicka sedan på lite hallonsylt.