Här kommer receptet på pajen jag slängde ihop igår. Hade lite bråttom så jag gjorde en snabbvariant med ett pajtäcke istället för botten. Gillar att improvisera och höfta ihop mat, det är alltid lika spännande att se hur resultatet blir. Och det här blev riktigt gott tillsammans med en klick syrlig gräddfil.
Medelhavspaj, 1-2 portioner
4 soltorkade tomater
½ pkt bacon
1 schalottenlök
½ pkt fetaost
½ dl crème fraiche
1 tsk franska örtkryddor
svartpeppar
riven ost
Pajtäcke35 g kallt smör
½ dl vetemjöl
½ dl fullkornsdinkel el. grahamsmjöl
Sätt ugnen på 225°C. Lägg de soltorkade tomaterna i blöt. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Strimla schalottenlöken och stek mjuk på svag värme. Lägg bacon och lök i en smord ugnsfast form (eller liten pajform). Klipp ner tomaterna. Mosa fetaosten i en skål och rör ihop med crème fraichen. Smaka av med franska örtkryddor och svartpeppar. Bred blandningen ovanpå baconet, löken och tomaterna och toppa med riven ost. Nyp ihop smör, vetemjöl och dinkelmjöl till en smulig deg. Strö den över fyllningen. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smultäcket fått fin färg.
Strö över oregano vid servering och ät pajen tillsammans med en sallad och en klick gräddfil eller turkisk yoghurt.