Dessa kakor bakade jag i söndags till eftermiddagsfikat.
"Måste det va kokos i allt du bakar?" sa pappa lite surt först, men åt sedan gladeligen kaka efter kaka. Jag blev så kär i glasyren till
Silviakakan att jag toppade mina ananasrutor med den också. Kanske lite "kaka på kaka" med två olika glasyrer, men jag lovar - det blev verkligen jättegott. Vill man inte ha det fullt så sött räcker det förstås med att göra kokosglasyren, den går minsann inte av för hackor den heller.
Ananasrutor
3 ägg
3¾ dl socker
2 dl avrunnen ananasjuice
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Fyllning
2 burkar krossad avrunnen ananas
Kokosglasyr
50 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl kokos
1½ msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°C. Låt ananasen rinna av. Spara juicen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggvispet. Tillsätt ananasjuicen och rör smeten slät. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen.
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda (inte koka!) under omrörning i några minuter tills det tjocknat lite. Fördela den avrunna ananasen på kakan och bred glasyren ovanpå. Grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Ha eventuellt på Silviaglasyr. Låt svalna och skär sedan i rutor.