Här kommer en av förrätterna jag gjorde till vår nyårsmiddag. Receptet kommer från Halv åtta hos mig. Själv tyckte jag att pajen blev jättegod, och den verkade falla de andra i smaken också för när vi hade ätit färdigt var tallrikarna länsade och fatet tomt. (Nu var vi visserligen 12 personer och pajen är avsedd för 10, men ändå...). Den går förresten alldeles utmärkt att förbereda. Jag gräddade pajskalet och gjorde avokadokrämen hemma, och fyllde och garnerade när jag kom till Carro.
Avokadopaj med kräftstjärtar, 10 bufféportioner
Pajdeg
225 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 krm salt
Avokadokräm
2 mogna avokador
saft från ½ lime el. 1 msk pressad citron
1 liten grön pepparfrukt
5 kvistar bladpersilja
1-2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 liten burk lätt crème fraiche
10 gräslöksstrån
Garnering
1-2 dl kräftstjärtar el. räkor
gräslöksstrån
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare. Knåda/mixa samman till en deg och tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 20-25 minuter (till lätt gyllenbrun färg). Låt svalna.
Gröp ur och dela avokadorna i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare och pressa över lime- eller citronsaft. Dela pepparfrukten och kärna ur den. Skär i mindre bitar och lägg i matberedaren. Strö ner hackad persilja och klipp ner gräslöken. Tillsätt kryddor och crème fraiche. Mixa till en jämn kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor om du vill ha mer sting i pajen.
Bred ut krämen i pajskalet före servering och garnera med kräftstjärtar (eller räkor) och gräslök.