Den andra förrätten jag gjorde på nyår var kantarellkanapéer. Från början hade jag tänkt göra kantarellbruschetta eller toast, men det slutade med ett eget litet experiment som blev riktigt gott om man gillar kantareller. Eftersom jag inte hade några färska kantareller fick det bli såna på burk istället, vilket gjorde att färgen blev minst sagt tråkig, men pimpade så gott jag kunde med camembert, nötkött och gräslök.
Kantarellkanapéer, ca 20 st
2 msk smör
3 burkar kantareller à 200 g el. 600 g färska
3 schalottenlökar
300 g philadelphiaost
salt, svartpeppar
citrontimjan
1 stor baguette
ca 100 g camembert
Garnering
rökt nötkött
gräslöksstrån
Låt svampen rinna av. Skiva schalottenlökarna och fräs tillsammans med svampen i smör i en stekpanna tills den fått lite färg. Krydda och smaka av. Låt svalna. Mixa med philadelphiaosten till en slät kräm. Smaka av igen. Skär baguetten i sneda skivor, ca 1-2 cm tjocka. Lägg en bit camembert på varje brödskiva och fördela sedan en klick kantarellost ovanpå (för finast resultat: spritsa ut). Garnera med nötkött och gräslök.