När det är grått och trist ute luktar det ljuvligt i det nya vita köket här hemma. Igår när jag satt i lunchrummet på jobbet och slöläste tidningar hittade jag det här receptet. Det är ju fruntimmersveckan den här veckan och den här kakan fanns med i NWT och var till Sara. Ingredienslistan ser kanske inte särskilt spännande ut, men skenet bedrar för jag lovar - kakan är supergod! Smakar lite åt mandelmassehållet och blir sådär härligt seg i konsistensen. I receptet stod det att kakan blir allra godast om man gör den i en aluminiumform eftersom den leder värme bäst, men jag har ingen sån utan använde en vanlig pajform i stället och resultatet blev hur bra som helst.
Äppelkaka
150 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2-3 äpplen
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Ta av från plattan och tillsätt ägget. Ha till sist i mjölet och rör ihop till en jämn smet. Häll över i en smord och bröad pajform och bred ut smeten.
Dela varje äpple i fyra delar. (Skär runt kärnhuset.) Skär sedan äpplena i skivor och lägg ovanpå smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan fått en vackert gyllenbrun färg. Viktigt att den gräddas tillräckligt länge för att få den rätta sega konsistensen. Kakan är då lätt att lossa ur formen.
Servera som den är eller varför inte med en kula vaniljglass.